Utstyret jeg bruker

Det finnes i hovedsak 2 typer maskiner for sliping av stein. En type med vertikale slipehjul, gjerne med flere skiver slik at man går fra grove til finere slipehjul uten å måtte bytte underveis. Det er gjerne denne typen som blir brukt til å slipe cabochoner.

 

Maskin med 6 slipehjul med poleringskive på enden.

Cabochon maskin

Mange som foretrekker slik maskin for cabochon sliping.
Jeg bruker ikke slik type maskin. Skal en slipe stein som skal passe inn i en innfatning er det enklere å forholde seg til en plan skive. Vil tro det er større utfordringer å f.eks slipe en rektangulær stein på buede slipehjul.

Horisontal slipemaskin

På slike maskiner må en bytte skiver underveis. Her er det gjerne skiver med borrelås feste. Her blir det brukt papirskiver, plastskiver med innstøpte diamanter eller diamantbelagte stålskiver. Det er varierende pris på disse men diamantbelagte stålskiver er gjerne de som koster mest. 
Når det gjelder begge disse maskinene så kommer man gjerne opp i 30 000kr om man skal ha med litt utstyr.

Jeg har valgt en annen løsning

Når det gjelder meg så må jeg si at 30000 er litt drøyt om man vil teste dette ut som en hobby. 
Jeg har derfor laget min egen maskin og kjøpt utstyr til den fra utlandet. 

Gjør man det slik så koster det hele bare en brøkdel av prisen. 
Det finnes flere måter å lage sin egen maskin på, men jeg har valgt å lage en maskin der man kan kjøpe "ferdige" komponenter.

 

Det min maskin er bygd opp rundt, er en motor med spindel, tatt fra en sagblad slipemaskin kjøpt på Jula.
Fordelen er at man slipper å tenke på å få laget spindel og lager holder for denne.

 

Sagblad slipemaskin fra Jula

Det er en slik maskin jeg har brukt som utgangspunkt

Denne maskinen har en motor med ferdig påmontert spindel. Det er derfor et godt alternativ om man ikke skal lage alt fra scratch.

Maskinen min

Jeg har laget en "kasse" av hobbyplater der jeg har montert inn motor med spindel, samt en turtallsregulator. Sagbladsliperen har for høy hastighet så en må kunne justere ned omdreiningen. Det er også en fordel å kunne justere hastigheten underveis i slipeprosessen.

Ikke en "estetisk vakker" maskin

... men den gjør nytten sin. Kjøling har jeg ordnet på enkleste måte ved hjelp av en plastkanne med et leddet kjølerør. Karet rundt slipeskiven er laget av en halv plastbøtte.
Dette karet har kanskje litt høye kanter men det hjelper med å begrense sølet fra slipeskivene.
Jeg bruker diamantbelagte stålskiver til slipingen, og filtskive sammen med poleringsmiddel som tinn, aluminium, eller ceriumoksid.